March 10, 2009

ISU PPSMI : PM MAHU SELESAI SEGERA, MENTERI PELAJARAN TERUS BERLENGAH

KOTA BHARU, 10 Mac (Hrkh) - Kehadiran ratusan ribu rakyat termasuk para sasterawan, budayawan dan cendikiawan tanpa memperdulikan kepulan asap pemedih mata dan pancutan water cannon amat dikagumi.
Mereka terus tegar demi bahasa ibunda.
Realiti 'Himpunan Aman 100 Ribu Mansuhkan PPSMI' 7 Mac bukan isu ekstrem politik oposisi, bukan juga sengaja ingin mengulangi sejarah 42 tahun lalu ketika peristiwa Perarakan Keranda 152.
Tetapi isu bahasa merangkumi peradaban sebuah kehidupan bangsa.
Kehadiran yang luar biasa itu bukan sekadar 5,000 seperti diuar-uarkan media harian, sebaliknya wartawan terbabit leguh mulut untuk terus membilang, dan lebih mudah mereka taruh sekadar nombor 5 dan tiga kosong.
Buktinya apabila Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi sendiri terkejut.
Maka berkatalah beliau, 'selesai segera isu PPSMI' biar pun diperlekehkan Menteri Pelajaran, Dato' Seri Hishamuddin Hussien katanya, ia tidak perlu disegerakan.
Sebelum ini tidak pernah pemimpin negara membuat kenyataan seumpama itu.
Bagi mereka yang faham citra politik, PM terasa sangat dengan kehadiran rakyat pada program membantah PPSMI, cuma Hishamuddin kurang peka.
Sesungguhnya 7 Mac menjadi saksi. Sekurang-kurangnya mampu mencelek mata pimpinan Umno buat kesekian kalinya.
Namun persoalannya, sejauh mana kejujuran Abdullah yang bakal pencen, terhadap isu bahasa yang telah berlarutan begitu lama.
Mesej himpunan itu juga dihantar kepada Tun Dr Mahathir Mohamad yang menggambarkan revolusi mentalnya ditolak rakyat.
Sebelum ini pemimpin Umno � BN buat bodoh dan tidak pernah nampak tanda-tanda menghormati suara rakyat yang menolak pengimplementasian PPSMI pasca Dr Mahathir.
Ramai bimbang dalam jangka masa panjang akan terkuburnya bahasa dan bangsa sendiri.
Lihatlah seperti apa yang berlaku di selatan Thailand sekarang.
Peristiwa terkorbannya penggunaan tulisan jawi suatu ketika dulu seperti mahu diulangi Dr Mahathir.
Kesannya sekarang apabila jarang anak Melayu mampu membaca dan menulis jawi, sedangkan itulah bahasa milik kita. Angkara siapa kalau tidak bukan pemimpin Umno.
Tidak mustahil sikap buat bodoh Menteri Pelajaran selama ini menggambarkan tohornya jiwa pemimpin yang berada dalam kerajaan sekarang.
Benarlah kata Sasterawan Negara, Dato� A Samad Said, pemimpin sekarang adalah pemimpin yang berfikiran lima tahun, bukan 50 tahun ke hadapan.
Hishamudin juga sepatutnya tidak mencari alasan menolak debat seperti dicadang Pemuda PAS jika dasar PPSMI adalah satu keperluan dan menguntungkan.
Umno tiada solidariti Melayu
Sebaliknya, ia mempamerkan menteri terbabit dan pemimpin Umno tiada solidariti Melayu.
Sedangkan ketika perhimpunan agung parti itu, penuh mulut mereka bercakap mempertahankan hak keistimewaan orang Melayu, dan dalam masa yang sama sayangkan bisnes yang menjelma hasil daripada dasar baru kerajaan.
Maka berkiralah mereka syarikat mana yang akan membekal laptop, siapa mahu menulis buku baru subjek Sains dan Matematik. Inilah yang lebih menjadi perhatian sang menteri.
Ini kerana setiap kali dasar baru kerajaan digubal, ada orang yang membuat untung di sebalik tabir.
Lalu di mana integriti perjuangan Umno yang lantang membicarakan hak ketuanan Melayu.
Tiba-tiba mereka menjadi dungu dan takut untuk berhujah. Kadang-kadang apa yang dicakap Menteri Pelajaran, orang pun tidak faham. Vokalnya tidak layak untuk menduduki kerusi Naib Presiden Umno.
Alasan Hishamudin mahu mempertahankan PPSMI terlalu longgar. Menyimpang jauh dari dimensi intelektual.
Walau apa pun diharapkan perhimpunan aman 7 Mac menjadi detik keramat ke arah penyelesaian isu bahasa. Ampun tuanku inilah yang patik-patik dapat persembahkan.
Semuga istana dapat menyaksi dengan penuh tawadhuk betapa kedaulatan bahasa ibunda sedang menuju kehancuran sekiranya dibiarkan pemimpin Umno terus bermaharalela.
Inilah makna di sebalik sekularisme yang dipertahankan pemimpin Umno � BN. - ss -