November 30, 2010

PROGRAM PENGKADERAN ANAK - ANAK AHLI PAS

Tuesday, 30 November 2010

Program Pengkaderan Anak - Anak Ahli PAS


1. Bulan Nov dan Dec adalah musim cuti persekolahan . Selain dari aktiviti ziarah sanak saudara , melancung , beristerehat bersama keluarga , warga Pemuda PAS di minta supaya turut memanafaatkan ruang musim cuti ini untuk menganjurkan program pengkaderan untuk anak - anak ahli PAS bagi mencapai objektif tersebut :

a ] Fikrah Perjuangan Islam yang jelas


b ] Memahami tanggungjawab sebagai seorang muslim


c ] Pengukuhan Aqidah yang sohih dan Akhlak yang soleh.


2. Dewan Pemuda PAS negeri - negeri melalui Jabatan Pengkaderan Pelajarnya diharapkan dapat melaksanakan amanah ini sebagaimana modus operandi yang telah dihantar ke negeri - negeri melalui jabatan ini .

3. Selain program khusus berorientasikan pengkaderan , program pengukuhan akhlak seperti kem Anak Soleh dan seumpamanya adalah sangat digalakkan bagi membuka peluang kepada anak - anak ahli PAS mendekatkan diri kepada Allah swt serta memanafaatkan masa cuti mereka . Sekaligus dapat menghindarkan mereka dari pengaruh budaya yang tidak sihat melalui pergaulan yang bebas dan tidak terbatas.

4. Memupuk budaya Amal Islami sejak mereka masih diperingkat awal usia mereka adalah suatu yang sangat dituntut oleh Islam . Melentur buluh biarlah dari rebungnya , agar anak - anak itu kelak berjaya menjadi pewaris kepada perjuangan Islam yang kita dokong hari ini .

5. PAS adalah sebuah gerakan Islam . Justeru itu , sebagaimana kita ada masa untuk perjuangan kita di pentas politik guna menuntut perubahan total pada iklim politik negara , maka sayugianya kita juga mestilah mempunyai masa untuk anak - anak kita sebagai pewaris perjuangan dengan pengisian fikrah serta ruh Islam yang mantap dan kukuh .

Jabatan Pengkaderan Pelajar


Dewan Pemuda PAS Malaysia.

November 26, 2010

KITA SEMUA ADALAH PEMIMPIN...

KITA AKAN DI TANYA DAN DI SOAL SETIAP APA YG KITA LAKUKAN DI ATAS MUKA BUMI INI DI AKHIRAT KELAK

November 13, 2010

Gambar-gambar Sekitar Ihtifal PASTI Kawasan Ampang 2010


Doa dipimpin oleh Ustaz Azman Mohd Arif

Pengerusi PASTI Ampang Ustaz Mohd Amir Abdul Kadir

Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Ampang merangkap Penasihat PASTI Ampang Ustaz Fazlulrahimi Maarop

Persembahan pentomen pelajar 5 tahun PASTI Taman Uda Jaya

Persembahan nasyid 5 tahun PASTI Uda Jaya

Ustaz Amir menyampaikan cenderahati kepada salah seorang pelajar

Encik Abdul Latif Shaari, Ahli Majlis MPAJ menyampaikan hadiah

Ustaz Fazlulrahimi menyampaikan cenderahati


Johan Sajak Hari Bakat peringkat Negeri Selangor, Muhammad Furqan Bin Sazalee, 5, menerima hadiah daripada Ustaz Fazlulrahimi

Damiya Syazwani, no. 7 terbaik peperiksaan peringkat Negeri menerima hadiah

Ustaz Amir (kiri) menyampaikan cenderahati kepada Ustaz Fazlulrahimi


Aturcara, senarai PASTI Ampang dan senarai pelajar cemerlang


IHTIFAL PASTI Kawasan Ampang 13 November 2010 di Dewan MPAJ, Jalan 1, Taman Ampang Jaya

November 9, 2010

Al-Quran, Makkah: Dua 'Batu Pejal' Yang Tak Mampu Dimusnahkan Oleh Mana-Mana Senjata Canggih Kuffar - TG Dato' Seri Presiden


8 November 2010, Taman Kosas - Ratusan jemaah dari Ampang dan Pandan tidak melepaskan peluang berjemaah di Masjid Fatimah Az-Zahra' di sini bagi meraikan dan mendengar kuliah maghrib yang disampaikan oleh Tuan Guru Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS Pusat.

Bersempena dengan bulan haji ini, Tuan Guru menghuraikan sejarah haji dan kota Makkah dari perspektif ketaatan kepada perintah Allah SWT dan usaha dalam memartabatkan Islam di atas muka bumi ini seperti mana yang telah diusahakan oleh junjungan besar Nabi Muhammad SAW sebelum berhijrah ke kota Madinah. Kupasan yang cukup ilmiah, menarik dan padat dengan fakta. Di hujung kuliah, Tuan Guru menyatakan, di dalam menghadapi cabaran dan tentangan dunia kepada Islam, hanya terdapat dua 'batu pejal' yang tidak mampu dipecahkan oleh mana-mana senjata canggih para kuffar iaitu Al-Quran dan kota suci Makkah. Selagi umat Islam berpegang teguh dengan Al-Quran dan selagi mereka mengunjungi dan sentiasa bercita-cita untuk menunaikan fardu haji di Makkah, insyaAllah selama itulah umat Islam akan terus utuh dari sebarang serangan dan ancaman musuh di sekeliling mereka.

Kuliah selama lebih sejam itu berakhir pada jam 8:35 malam. Seluruh jemaah mengambil kesempatan untuk bersalaman dengan Tuan Guru sejurus selepas solat Isya'. Semoga apa yang disampaikan oleh Tuan Guru dapat sama-sama kita amalkan dan semoga kehadiran Tuan Guru di Ampang memberikan suntikan baru kepada PAS Ampang dalam menghadapi pilihanraya umum yang dijangka diadakan tidak lama lagi.